8.mai-kampanjen 2016
Kan du snakke, kan du bidra. Integrering skjer når vi snakker sammen.
Den 7.mai mellom kl 11:00 – 16:00 vil Fana Røde Kors ha en stand både på Nesttun sentrum og på Lagunen i forbindelse med årets 8.mai kampanje som i år er en holdningskampanje som har som mål å redusere frykten for asylsøkere og flyktninger og bidra til hverdagsintegrering.
Vi i Røde Kors skal oppfordre folk til å snakke med en flyktning, ikke bare om dem og vise at det er i menneskemøtene god integrering skjer.
I tillegg vil vi informere om aktivitetene våre, førstehjelp for barn med dukken Henry og blodgivertjenesten.
All integrering begynner med språk. Derfor planlegger Røde Kors en kampanje som skal bidra til at flere snakker med flyktningene som er kommet til Norge og ikke bare om dem. Det finnes en enkel ting vi alle kan bidra med og det er språket vårt. Språket er den viktigste ingrediensen til god integrering. Starten på integrering er derfor, ganske enkelt, å begynne å snakke sammen. Vi ønsker å frembringe positive holdninger til flyktninger og samtidig skape engasjement.
Diskusjonen rundt flyktninger blir stadig mer polarisert. De fleste er ikke enige med ytterpunktene i debatten. Men de som skriker høyest er ofte de som blir hørt og får mest plass. Enten de er mest negative eller mest positive. Derfor håper vi at denne kampanjen kan bidra til å øke folks kunnskap om flyktningene, og bidra til at flere faktisk også blir kjent med flyktningene. Integrering er opp til oss alle og det er ikke så vanskelig. Hvis vi alle gjør litt ved å være mer imøtekommende, vil flere føle seg inkludert.
[column width=»600″ position=»»]
[testimonial width=»1/1″ author=»Åsne Havnelid» author_title=»Generalsekretær Norges Røde Kors» picture_url=»http://www.fanark.no/wp-content/uploads/2016/04/Åsne.png»]Kjære alle i Røde Kors.
Skal vi lykkes med integreringen, må vi alle være åpne og inkluderende. Vi må bli kjent med våre nye naboer og se dem som enkeltmennesker. Husk at dette kunne vært deg eller meg.
Vi må også sørge for at diskusjonene og meningsutvekslingene i hverdagspraten rundt oss er basert på fakta og kunnskap, og ikke på feilaktige påstander og kanskje fremmedfrykt. Her har vi alle et ansvar. Jeg håper alle tillitsvalgte, frivillige og ansatte i Røde Kors går foran som gode ambassadører og snakker med flyktninger, og ikke om dem.
Bli med å spre gode holdninger – både i sosiale medier og i hverdagspraten for øvrig. Som hverdagsambassadør betyr det du sier mye, ditt bidrag med å spre kampanjen vil gjøre en forskjell.[/testimonial][/column]
Fakta om migrasjon/ visste du at?
- 35 400 personer fikk oppholdstillatelse til å bo og arbeide i Norge i 2015. En fjerdedel av disse fikk det etter behov for beskyttelse.
- Topp 5 nasjonaliteter som fikk oppholdstillatelse i Norge i 2015: Syria, Eritrea, Filippinene, India og USA.
- 31 145 søkte om asyl til Norge i 2015, halvparten av disse var kvinner eller barn under 18 år. 10 254 av disse var barn. 5297 barn som flyktet alene. 4599 kvinner.
- I løpet av de siste 4 mnd i 2015 var Røde Kors tilstede for 15.000 asylsøkere på 45 akuttmottak, inkludert registreringsmottaket på Tøyen og det nasjonale ankomstsenteret på Råde.
- I 2015 ble 2 120 asylsøknader fra syrere behandlet. Av disse fikk 1550 innvilget asyl, 569 fikk avslag. (Fordi de kom fra et annet Dublin-land eller et trygt tredjeland).
- Røde Kors har 4500 frivillige som er engasjert i våre ordinære migrasjonsaktiviteter, som flyktningguider på 80 steder, med norsktrening på 60 steder, på 60 asylmottak og med over 200 andre aktiviteter i lokalsamfunn over hele landet.